Demodokos’ spreuk van de week: gnothi seauton

ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ

Je spreekt dit uit als “gnoothi seauton” en het betekent “ken jezelf”. Deze spreuk stond gegraveerd in de pronaos, een soort voorportaal, van de tempel van Apollo in Delfi. Je kreeg dit dus te lezen wanneer je op bezoek kwam bij de god van de wijsheid, nog voordat je echt binnen was in zijn huis. Wat ik er graag in projecteer, is een aanmoediging om je verwaandheden te laten varen, zodat je onbevangen de waarheid kunt zoeken. Het is voor mij een lijfspreuk, maar dan wel als een kledingstuk dat je op de groei hebt gekregen.

Niet iedere spreuk die ik hier vanaf nu zal presenteren neem ik me zo ter harte. Er zullen ook spreuken bij zijn die ik maar betrekkelijk waar vind, of zelfs heel vreemd. In dat laatste geval zal dat misschien niet aan de spreuk liggen, maar aan een zekere oppervlakkigheid bij ondergetekende. Maar is dat nu zo erg? De Prediker zegt: “Vermeerdering van kennis is vermeerdering van smart”. Misschien mag je dan ook de weg terug gaan en beweren, dat je meer lol hebt naarmate je onnozeler bent.

De Spreuk van deze week heeft dus een weinig consistente toelichting gekregen. Eerst werd hij als lijfspreuk en motto gepresenteerd en daarna moest hij plaats maken voor de lof der oppervlakkigheid. Dat belooft wat voor het vervolg! Ik wens u plezier met deze nieuwe rubriek.

 

Reacties zijn gesloten.